twitter instagram YouTube

2021-07-07
7 lipca Światowy Dzień Czekolady

7 lipca Światowy Dzień Czekolady

Mleczna, gorzka, biała, a może najnowszy wynalazek- rubinowa – czekolada w swoich najróżniejszych odsłonach ma swój światowy dzień 7 lipca.

Miłośników czekolady można spotkać w każdym zakątku kuli ziemskiej. Rzadko kto może się jej oprzeć.

Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet do 6,3 kg czekolady, chociaż wydaje się, że dla prawdziwego czekoladoholika kilogram na miesiąc to może być za mało. 

Czekoladę porównuje się do ambrozji, czyli pokarmu bogów. Moment chrupnięcia kostki to raj dla podniebienia. Ciekawe jest to, iż czekolada nie służy tylko do jedzenia, ale można ją również pić w postaci gorącego czekoladowego napoju. Używana jest także do rytuałów pielęgnacyjnych – maseczek oraz peelingów.

Początków czekolady należy szukać w Ameryce Łacińskiej, gdzie już 4000 lat temu, piło się ku zdrowotności napoje z ziaren kakaowce. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Do Europy czekoladę przywieziona została przez hiszpańskich podróżników. Początkowo była bardzo luksusowym towarem, na który nie wszystkich było stać. Obecnie zyskała taka sławę, że często gości w każdych domach na całym świecie.

Czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera w sobie niezbędne minerały takie jak żelazo, wapń czy magnez.

Mleczna, gorzka, biała czy rubinowa, którą wybrać?
Czekolada gorzka jest najzdrowsza, z kolei mleczna ma najwięcej zwolenników. Biała czekolada ma kremową konsystencję, której nie można się oprzeć. Czekolada rubinowa to stosunkowo nowy rodzaj tego smakołyku, który jeszcze nie wszyscy próbowali. Jest ona w swojej konsystencji bardzo kremowa i gładka.

Opublikował: op@leszno.pl
Napisz do nas