2018-12-17
Mikołajki z Bezglutenową Mamą - przepis na bezglutenowe pierniki

15 grudnia w budynku organizacji pozarządowych odbyły się warsztaty piernikowe z Bezglutenową Mamą.
Sobotnie warsztaty dekorowania bezglutenowych pierniczków cieszyły się ogromna popularnością. Była to wyjątkowa okazja do spotkania się osób, których codzienna dieta wymaga eliminowania produktów zawierających w swoim składzie gluten. Charyzmtayczna prowadząca, posiadająca ogromną wiedzę popartą własnym doświadczeniem chętnie udzielała porad rodzicom, których codzienne życie kręci się wokół diety cierpiącego dziecka. Można było skosztować wielu produktów dedykowanych osobom na diecie. Był chleb, słodycze, owocowe batoniki, płatki śniadaniowe, gofry na ciepło, babeczki z czekoladą, mieszanki do wypieków, przetwory, barszczyk a nawet bezglutenowy opłatek.
Bezglutowa Mama podzieliła się z nami przepisem na bezglutenowe pierniczki, my dzielimy się nim z Wami.
Składniki:
– 320 -350 g bezglutenowego mixu do ciast – np. Mix C Schar lub Balviten
– 1 łyżka (10 g) przyprawa bezglutenowa piernikowa np. Dary Natury
– 1 łyżka (10 g) kakao bez śladowych ilości glutenu (np. Kruger, Celiko);
– 50 g cukru;
– 1 łyżeczka (7 g) sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu (np. Oetker);
– 100 g powideł lub dżemu bez śladowych ilości glutenu;
– 3 łyżki (100 g) miodu;
– 100 g puree ziemniaczanego przygotowanego w domu;
– 60 g miękkiego masła;
– 1 jajko (50 g);
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce. Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało. Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią kukurydzianą (lub inną bezglutenową mąką) wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Już na tym etapie można posmarować pierniczki rozkłóconym jajkiem i posypać kolorową posypką bezglutenową, wiórkami kokosowymi itp. Piecz pierniczki przez około 10-15 minut. Gdy ostygną, dekoruj lukrem, czekoladą i bakaliami bez śladowych ilości glutenu.
Pierniczki wyśmienicie smakują zarówno grubsze, jak i cienkie. Na bezglutenowych warsztatach pierniczkowych znikały w okamgnieniu. Mali cukiernicy byli tak spragnieni degustacji, że większość pierniczków ulotniła się ze stołu zanim przystąpiliśmy do dekoracji.